Der findes som udgangspunkt 3 forskellige typer strikkepinde.
Jumperpinde, rundpinde og strømpepinde.
Strømpepinde
Bruges til at strikke rundt om noget, der er for småt til at kunne nå rundt om en rundpind.
Du strikker med 5 pinde samtidig, så det kræver (som med alt andet) lidt øvelse. Jeg strikker ikke selv på strømpepinde, men bruger teknikken Magic Loop i stedet.
Jumperpinde
Det er den helt klassiske strikkepind, som er det første en ikke-strikker vil tænke på, når man siger strikkepind. Denne her lige pind med en dut i enden. Jeg ejer ikke en jumperpind, da jeg strikker alt på rundpind. Rundpinde kan man både strikke rundt på, men også frem og tilbage, hvilket gør jumperpinde unødvendige for mig. Rundpinden er noget mere ergonomisk at sidde med.
Rundpinde
Rundpinde er 2 pindspidser med en wire imellem.
Hvis man strikker frem og tilbage er længden ikke lige så vigtig som hvis man strikker rundt.
Strikker man rundt, skal maskerne kunne nå rundt om pinden, og rundpinden skal derfor være lidt mindre end omkredsen på det du strikker. (jo mindre du bruger teknikken Magic loop)
Der findes både faste rundpinde og udskiftelige rundpinde. På de udskiftelige kan man skrue selve pinden af wiren, og derved nøjes med fx kun én pind 4, da man kan skifte imellem 60, 80 eller 100 wire.
Udskiftelige rundpinde
Jeg strikker selv på udskiftelige pinde. De kan både købes løse (hvis du lige vil prøve dem af) eller som sæt.
Udskiftelige pinde kan sættes på wire så de går ned til 60 cm.
Jeg ser tit at folk efterspørg hvor man kan købe wire så man får en 40 cm rundpind, men! Det kan man ikke med den almindelige str pindspids. Pinde til 40 cm rundpind er nemlig kortere, for at man kan nå rundt på den korte wire.
Så hvis man vil strikke med udskiftelige pinde, må man have 40 cm ved siden af.
Hvilke rundpinde skal jeg vælge?
Vi strikker alle sammen forskelligt og har forskellige præferencer. Økonomi spiller også ind her, Hvor meget vil du ofre på din måske ret nye hobby?
Nogle elsker at strikke på metal, nogle elsker en ret hård wire, nogle elsker en meget spids pind. Der er mange ting at overveje, når man skal ud og vælge.
Hvis du har set dig lun på idéen om et udskifteligt sæt, vil jeg anbefale dig at købe en enkelt løs pind og wire først og lige teste om det er her din investering skal gøres.
Jeg har selv afprøvet en del forskellige, og har listet op her, hvad jeg synes de forskellige kan (og ikke kan. Men husk, vi har forskellige præferencer).
Knitpro
Jeg har haft et Knitpro Symfonie sæt. Det lavet i birk og kan ses og købes Her.
De har en ret hård wire, som derfor har en god holdbarhed. De SKAL strammes med en lille skrue, for at de ikke løsner sig imens man strikker.
Sættene kan ofte findes på tilbud, og er derfor et økonomisk ret godt valg.
Knitpro er for nylig kommet med et sæt med nye wires med rotationsled. Sættet er lidt dyrere, men rotation er en klar fordel på deres wires. Sættet kan ses Her
Knitpro fås også i metal eller carbon. Jeg synes virkelig at deres carbon er lækre, og har købt pind 3-3.5 i carbon løst, da deres træ godt kan knække i de helt tynde størrelser.
Personligt: Jeg synes at det er nogle gode pinde, men deres wires er for stive til min smag, da jeg ofte bruger teknikken magic loop.
Chiaogoo
Jeg har både et sæt i træ og metal.
Sættet i træ bruger jeg mest, da jeg bedst kan lide at strikke med træ. Du kan se lidt forskellige sæt i træ Her
Eller i deres kirurgiske stål Her
Begge sæt har ret spidse spidser. Det elsker jeg, hvis jeg strikker i garn som er lidt fluffy fx.
Størrelsen på pinden er laserskåret, så den ikke bliver slidt af.
Jeg har deres wires med rotation. Og dem har de faktisk 2 af. De har både den almindelige nylon og deres nye som hedder Swivel 360.
Rotationen gør at wiren kan rotere på pinden, og det er derved lidt nemmere at strikke med dem, da de ikke løsner sig, og man ikke sidder med en snoet wire.
Den i nylon er utrolig blød hvilket jeg personligt sætter pris på. Men blødhed kommer med en pris på holdbarheden. De vil skulle udskiftes en gang imellem.
De nye swivel 360 er næsten lige så bløde, men virker til at holde noget bedre. Jeg er derfor løbende igang med at udskifte mine wires til disse.
Seeknit
Det er mine go-to pinde. Selve pinden er i bambus.
De fås i 2 kvaliteter. Shirotake og Koshitsu. Du kan se et udvalg Her
Koshitsu er lidt dyrere, da de har fået en behandling der gør overfladen mere hård og glat.
Jeg har Shirotake. Størrelsen på pinden er laserskåret, så den ikke bliver slidt af.
De har en meget blød wire. Men blødhed kommer med en pris på holdbarheden. Jeg har haft mine i måske 4-5 år, og har 3-4 gange prøvet at en wire er gået fra grundet slid. Jeg ser ikke dette som et problem, da de selvfølgelig vil være mere skrøbelige når de er tynde. Men måske du går efter noget mere hårdfør.
Udstyr og strikkerlir
Maskemarkører
Maskemarkører er ret uundværlige. Disse bruges til at markere i dit arbejde. Det kunne fx være omgangens start, hvor du skal lave udtagninger, raglan osv.
De fås i mange prisklasser.
Jeg bruger typisk fine håndlavede markører til at markere en omgangsstart, og de små der ligner en lille sikkerhedsnål til alt andet, da de også kan åbnes.
De små der ligner sikkerhedsnåle kan fx købes her her
Omgangstæller
En omgangstæller bruges til at holde styr på det der skal tælles. Det kunne være omgange, antal udtagninger osv osv.
Her bruger jeg selvfølgelig omgangstælleren i min app.
hvis jeg strikker noget, hvor der tit skal tælles (fx et ærme) har jeg en fysisk omgangstæller liggende, og skriver det så ind i appen efterfølgende.
De fysiske fås i mange prisklasser. Jeg er for nylig faldet over en god en fra knitpro med en rigtig skarp pris som du kan finde Her
Man kan selvfølgelig også bare sætte streger på et papir.
Maskewires
En nyere opfindelse, som virkelig er smart!
Da jeg lærte at strikke brugte jeg en rest garn i en kontrastfarve hvis jeg skulle sætte masker til hvile. Så trådede jeg garnet, og sad nøjsomt og flyttede maske for maske.
Nu kan man købe de her plasticwires som kan sættes på din pindspids, så du lynhurtigt kan flytte masker frem og tilbage fra pinden. Du kan også bruge dem hvis du gerne vil prøve dit strik på, inden du er færdig.
Nåle
Nåle uden spids kaldes for uldnåle. Disse foretrækker jeg fx til at sy en aflukning. Nåle med spids bruger jeg til at sy knapper i, hæfter ender (det er altså en smagssag om man ønsker spids eller uldnål her)
Man opdager hurtigt at det er ret godt med et lille udvalg at vælge imellem. Jeg er ret glad for dette sæt, da der er alt jeg skal bruge.
Nåle til at blokke/opspænding
Disse nåle bruger jeg, når jeg første gang har vasket mit strik og skal lægge det til tørre. Hvis mit arbejde har brug for at blive holdt pænt på plads, finder jeg skummåtterne og nåle frem.
Jeg bruger disse skummåtter. Hvis du har nogle gamle legemåtter er de ligeså gode.
Jeg bruger enten t-pins eller knitblockers. Denne type pinde udmærker sig ved at være rustfrie, så de ikke efterlader mærker i dit strik.
T-pins er nåle formet som et T og kan ses her
Knitblockers ligner lidt en kam, og har nåle siddende på et lige stykke. Dette sikrer at man har nålene siddende helt lige når man spænder ud/fast. De kan ses her
Indlægget indeholder affiliate links.
OBS Min Hjemmeside bliver ikke længere opdateret, da jeg nu lægger mine kræfter i appen Min Strikkejournal.
Der vil derfor heller ikke længere blive læst kommentarer på hjemmesiden.
Håber vi ses på min app 🙂
5 comments
Hvad hedder dit sæt fra SeeKnit? Linket går til oversigtssiden 🙂
Det er det store sæt med 14 cm tipper:)
Hej Kimmie
Hvis man nu skal ønske sig nogen et rundpindesæt til jul, ville du så gå efter KnitPros Karbonz, eller dem i birk (Symphonie).
Det er de 2 jeg har i kikkerten lige pt. 🙂 … og hvorfor lige den ene over den anden?
Der skal du tage det sæt du bedst kan lide at strikke på! De 2 sæt minder utroligt meget om hinanden, så der handler det udelukkende om hvad du bedst kan lide at side med.
Hej Kimmie
Jeg har netop købt det sæt du anbefaler fra Seeknit og er rigtig glad for at strikke med pindene, men spidserne er allerede slidte efter blot 4 dages strik. Oplever du det samme med dine? Jeg har ikke oplevet det med andre træpinde før og bliver bange for at spidsen ender med at blive slidt helt af…
vh Lovis